Unija studenata Republike Srpske

Unija studenata Republike Srpske (USRS) je krovna studentska organizacija u Republici Srpskoj, formirana u skladu za Zakonom o Uniji studenata Republike Srpske.

Uniju studenata Republike Srpske čine studentska predstavnička tijela svih univerziteta u Republici Srpskoj. Osnivači Unije su studentsko predstavničko tijelo Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Krovna studentska organizacija je osnovana 26. septembra 1999. godine u Banjaluci i tada je registrovana pod imenom Studentska unija Republike Srpske, kao studentska, neprofitna, nevladina organizacija, otvorena za sve studente koji studiraju na univerzitetima u Republici Srpskoj bez obzira na njihovu nacionalnost, političko opredjeljenje, religiju, boju kože, pol, socijalni status i druge različitosti.

Od 01.11.2008. krovna studentska organizacija mijenja naziv u Unija studenata Republike Srpske, u skladu sa predviđenim zakonskim rješenjima i djeluje na nivou Republike, kao asocijacija studenskih predstavničkih tijela u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Republike Srpske.

Od svog osnivanja Unija studenata Republike Srpske aktivno radi na zaštiti studentskih prava i promociji studentskih interesa kroz različite projekte. Cilj Unije je da ohrabri i poveća učešće studenata u javnom, političkom, socijalnom i univerzitetskom životu kroz razvoj civilnog društva i demokratije.